Niška Banja

Niška banja, Niš

Smeštaj, Kultura, Sport, Izlazak

Niška Banja

Niška banja se nalazi na jugoistoku Srbije, u blizini grada Niša.
Leži u podnožju Koritnjaka, ogranka Suve Planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je samo 10 km od Niša. U Niškoj banji vlada blaga, umereno-kontinentalna klima, iako se nalazi u samom podnožju Suve planine, čiji se vrhovi izdižu i preko 1500 metara nadmorske visine. Lekovite vode Niške banje izviru sa pet izvora „Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“, i pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi, čija je temperatura 36-38°C.

Kapacitet izvora u Niškoj banji je 56 litara u sekundi. Pored termomineralne vode, u Niškoj banji se koristi i prirodno mineralno blato. Niška banja je bila poznata još u vreme starih Rimljana, koji u 2. veku, kaptiraju glavno vrelo i podižu 2 bazena od raznobojnog mermera.

Voda iz Niške banje je dopremana akvaduktima i do Medijane, rezidencije cara Konstantina, za vreme njegove vladavine i vladavine njegovih naslednika.

Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uređenom parku površine 5 hektara. U blizini Niške Banje je park-šuma Koritnjak, sa uređenim trim stazama. Niška Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa, jer raspolaže sa terenima za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom. 

Takođe, u Niškoj Banji se održavaju atraktivna takmičenja u paraglajdingu, gde takmičari kreću sa obronaka Koritnjaka, a spuštaju se u Nišku Banju a mogu leteti i dalje pa čak i do 80-tak km. Niška Banja ima biblioteku, umetničku galeriju, letnju pozornicu i centar za kulturu.


U ovoj lokaciji

U ovom lokalu nema desavanja

Fotke


Bioskop Vilin Grad

Dešavanja

Nema desavanja